Цената на петрола задълбочи днешната тенденция към понижаване след заявлението на Кувейт, че ОПЕК няма никакъв друг избор, освен да съхрани добива на сегашното равнище.

Ние не искаме да загубим пазарен дял ", обясни днес тази позиция министърът на петрола на арабската държава Али ал-Омаир, цитиран от Reuters, предаде Money.bg.

След това изказване фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 1,14 д. до $54,77 за барел, а на американския WTI - с 1,78 д. до $42,88 за барел.

Цените на петрола днес спадат и поради това, че запасите от суровината в САЩ са нараснали повече от очакваният на анализаторите.

В началото на днешната търговия фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 47 цента до $55,44 за барел, а тези за американския еталон WTI - с 1,07 долара до $43,59 за барел. В сряда контрактите за двата еталона поскъпнаха значително: Brent - с 6 процента, а WTI - с 3 процента.

Запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се повишили с 9,6 млн. барела, съобщи Управлението за енергийна информация, при прогноза за ръст от 3,8 милиона барела. Запасите в разпределителния център в Кушинг, Оклахома, са се увеличили с 2,9 млн. барела до рекордния обем от 54,4 милиона барела.

Отслабването на долара през последните дни подкрепя цените, но поредното голямо нарастване на запасите в САЩ ще ги сдържа, поне докато не започнат съществени изменения в добива на петрол в САЩ, отбелязват наблюдателите.

Китай, заемащ второ място в света по потребление на петрол, може да намали покупките, защото резервните хранилища на страната са почти напълно запълнени, а преработвателните съкращават производството.