Германският политолог и експерт по икономическите въпроси Михаил Людерс казва, че в бойните действия в Източна Украйна на страната на Киев се бият 500 наемници от американската компания Academi. Анализът е даден като текст на Deutsche Wirtschafts Nachrichten, но се разпространява от RT.

RT напомня, че Academi е скандално известна, тъй като неведнъж е обвинявана в неоправдана жестокост спрямо мирно население и в контрабанда на оръжие. Компанията е основа под името Blackwater през 1990 като неголяма охранителна фирма. От 2000 година компанията започна да получава поръчки по охрана на обекти в Ирак и Афганистан.

Според Думите на Людерс властите в Украйна имат твърдото намерение да намерят изход от ситуацията в Източната част на страната по военен път. Едновременно с взетото еднолично решение в Киев, експертът твърди и че правителството не разполага със собствени финансови средства, за да води средносрочна или дългосрочна война.

Конфликтът може да излезе от контрол и да се развие в опасна плоскост и сила, ако една от двете страни реши да хвърли всичките си сили в името на победата.

Според Михаил Людерс основно финансирането на войната идва от Европа, но постепенно европейците постепенно започват да разбират, че техните интереси и интересите на САЩ в Украйна не съвпадат".

Политологът определя такава финансова помощ като "бъчва без дъно". Той отбелязва и че обострянето на отношенията с Русия се е отразила далеч повече на Европа, отколкото на САЩ.