Твърденията, че арестът на бившия шеф на МВФ Доминик Строс-Кан за сексуално насилие над служителка в хотел, са комплот от страна на негови противници все повече се подсилват, пишат френски медии.

Френският политик от Социалистическата партия Мишел Сабан изнесе информация, че президентът Никола Саркози и шефът на Нюйоркската полиция Рей Кели са в много топли връзки.

Депутатът от Социалистическата партия Франсоа Лонкл отбелязва, че хотелът Софител, където се е случило събитието, за което обвиняват Строс-Кан, е свързан с веригата Акор, а работещите в Акор са в тесни връзки с френското разузнаване.

Начело на групата Акор е Рене-Жорж Куери, който е бивш полицейски служител и има много близко приятелство с Андж Манкини, който също е бивш полицай и координатор във Френското национално разузнаване.

Според вестник „Фигаро" Куери е потърсил Манкини по телефона един час след ареста на Строс-Кан, който е станал по френско време в 23:45 часа. Събитието е било съобщено на вътрешния министър Клод Геан. Загадка е кога случаят е бил съобщен на президента Никола Саркози.

Според информация във „Фигаро" от 23 май Елисейският дворец е научил за това в  1,30 часа, а на Саркози това е било съобщено чрез доклад от посолството в 7 часа. Според други твърдения обаче Саркози е бил информиран за случая от служители на Акор в 02.00 часа.

Всички тези разминавания в информациите породиха твърдения за комплот срещу бившия шеф на МВФ и кандидат за президент на социалистите. Вътрешният министър ги определи като „вмирисани" и посочи, че е много нормално президентът да бъде информиран за един високопоставен френски гражданин, който е шеф на МВФ.

Той каза обаче, че не знае кой е бил първият информирал президента. Шефът на френското разузнаване Бернар Скуарин заяви, че няма никакви връзки с Акор.