Правителството на Австралия възнамерява да похарчи около 65 милиарда долара за укрепване на Военноморските сили на страната през следващите 20 години. Това обявиха премиерът и военният министър на Австралия в съвместно съобщение, цитирано от руски медии.

В съобщението на Тони Абът и Кевин Андрюс се отбелязва, че дългосрочният план предвижда инвестиране на 89 австралийски долара в кораби и подводници за ВМС.

Решението ще позволи продължаване на програмата Future Frigate през 2020 година и подобна програма за патрулни кораби през 2018 година, допълва се в съобщението.

Очаква се инвестициите да доведат до отваряне на около 1000 работни места за кратък срок и гарантиране на около 2 500 работни места в корабостроителния бранш в дългосрочна перспектива.

Решението на австралийското правителство е свързано с новата Бяла книга на военното министерство, която ще бъде публикувана в края на 2015 година. Очаква се в книгата да бъде представен план за подготвяне на австралийските въоръжени сили с цел справяне с модерните предизвикателства.