Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че намерението на руската страна за военна намеса в Украйна е немислимо през 21 век. По думите му, ЕС ще отстоява принципите на суверенитета.

„Вчера бяхме поразени от съобщенията за нарушаване на суверенитета на Украйна. това са събития, които не можем да си представим през 21 век на европейския континент. Проблемите на Крим тярбва да се решават с уважение към украинското единство и суверенитет. Надявам се, че международната общност ще ни подкрепи в отстояването на принципите и гаранциите за регионалния и международния мир." - коментира в Барлин Барозу, цитиран от електронното издание Цензор.НЕТ.

Председателят на ЕК допълни, че урокът, който ЕС извлече за последните 60 години, е че различията не могат да се преодоляват по пътя на разделението и конфронтацията.

„Историята ни показа, че сигурността не идва от построяването на високи огради или стени, а от  интеграцията на тези различия. За това настоява Европейският съюз, тези ценности ще защитава Европа." - категоричен е Барозу.