Във Франция е бил задържан предполагаем член на баската сепаратистска групировка ETA, съобщил осведомен източник, цитиран от АФП.

При неговото задържане бил намерен револвер.

Членът на ЕТА е бил задържан при полицейска операция в централна Франция. Задържаният, чието име не се споменава от властите, е бил замесен в кражба на автомобили.

Франция обяви, че ще бъде "безмилостна" към ЕТА, след като през март член на баската сепаратистка организация бе обвинен в убийството на френски полицай.

В края на май предполагаем ръководител на военната структура на баската сепаратистка организация ЕТА, Микел Карера Саробе, беше арестуван в Байон, Югозападна Франция.

На 16 март испанската полиция допълни списъка на издирваните членове на въоръжената сепаратистка групировка до 34 имена. В него Карера Саробе, по прякор "Ата" ("паток" на баски език), фигурираше като новия военен ръководител на ЕТА.

Саробе е заподозрян в пряко участие в убийството на петима души, посочва ДПА. Агенцията съобщава за четвърти арестуван в Южна Франция - предполагаем сътрудник на ЕТА.

Предполага се, че Карера Саробе е оглавил военната структура на ЕТА след ареста през февруари на предишния му лидер Ибон Аронатеги.

ЕТА, която Европейският съюз смята за терористична организация, носи отговорност за смъртта на 828 души за повече от 40-години насилие в борбата за независимост на Страната на баските.