Британското разузнаване помогнало на Националния преходен съвет в Либия да избегне нападение, планирано от разузнавателните служби на Муамар Кадафи. По време на мартенските боеве за Брега силите на либийския полковник планирали серия от взривове срещу опозиционните лидери, които обаче били предупредени на време.

Според данните началникът на разузнаването на полковника Абдула ал-Сенуси подготвял взривове, чиято цел били не само политици от опозиционните сили, но и западни дипломати.

Работата на британското разузнаване беше похвалена от британския министър на външните работи Уилям Хейг. Той определи сътрудниците на MI6 и MI5 като едни от най-добрите, а в определени случаи и като най-добрите.

По думите му британското разузнаване в Либия е разкрило мрежа от британски граждани, които се занимават с подготовката на терористични атаки. Членове на тази мрежа планирали атентати на Острова, но арестуването на нейния лидер предотвратило тези действия.

В същото време според The Guardian няколко бивши политически опоненти на Кадафи се обърнали към Скотланд Ярд с искането да проверят ролята на MI6 дали са си сътрудничили с Кадафи.

През септември в Либия бяха намерени документи, потвърждаващи, че през 2000 година Великобритания и САЩ са предоставяли на Либия заподозрени в тероризъм. В Джамахирията те били измъчвани и хвърляни в затвора, заради което правозащитниците поискаха и разследване.

Припомняме, Муамар Кадафи, който оглавяваше Либия в продължение на 42 години, загина в своята „малка родина" - град Сирт, след като беше пленен от поддръжници на Преходния съвет.