Силите на Преходния национален съвет на практика без бой превзеха центъра на родния град на Муамар Кадафи - Сирт.

Бунтовниците отбелязаха лесната победа със стрелба във въздуха и мощен вой на клаксони на автомобили. Те издигнаха и плакати срещу либийския полковник. Честванията обаче приключих, след като един от бойците беше прострелян погрешка.

Лесната победа на силите на преходния съвет дойде след ожесточените вчерашни боеве, при които бяха използван и артилерийски и ракетен обстрел.

Рано тази сутрин беше съобщено, че силите на новите власти са притиснали кадафистите в два квартала в центъра на града. Първоначално бе превзет полицейския участък.

На този етап от Преходния съвет съобщават, че не се водят боеве по улиците на Сирт, но те изразиха притеснението си от евентуално укрили се снайперисти по покривите на сградите.

Атаката на третия по големина град в Либийската Джамахирия започна на 7 октомври, като според данни на медиците загинали са повече от 20 човека.

Едновременно с това бунтовниците водят битка и за другия град, който все още се намира под контрола на Муамар Кадафи - Бани Уалид. Опитите за превземане на града продължават вече месец. По непотвърдени данни в Бани Уалид се намират някои високопоставени лица от обкръжението на сваления либийски лидер. Местонахождението на самия Кадафи обаче остава неизвестно.

Междувременно беше съобщено, че вчера въоръжена група от около 200 човека е нападнала джамия в Триполи.