Сирийските правителствени сили се насочиха към град Дераа след като в продължение на седмици се опитваха да „изчистят" Хомс, където Червеният кръст прави всичко по силите си да получи достъп до бившия бунтовнически бастион.

Според жител на града най-малко един човек е загинал в Дераа. От китайското правителство обявиха, че ще изпратят посланик в Сирия, за да се опита да спре конфликтната ситуация в страната, която разделя Пекин от Запада и арабските страни, които настояват за сериозни мерки срещу президента Асад.

Международният комитет на Червения кръст и Арабският Червен полумесец още търсят начин за получаване на зелена светлина от сирийското правителство, за да влязат в квартала Баба Амр в Хомс с цел помагане на цивилните.

Двете агенции предоставиха медицинска помощ на граждани от Баба Амр, които са успели да отидат до близкото село Абел, съобщи говорителят на Червения полумесец Салех Дабакех в Дамаск. „В същото време ние продължаваме опитите за достъп до Баба Амр", допълни той.

От Хюман Райт Уоч, които се позовават на „локални източници" обявиха в петък, че около 700 цивилни сирийци са били убити, а хиляди са ранени в Хомс от началото на атаките срещу града на 3 февруари, съобщи Ройтерс.

Същевременно повече от хиляда сирийски бежанци са се „изсипали" до границата с Ливан.

От Агенцията на ООН за бежанците обявиха, че през последните два дни над 2000 сирийски граждани са влезли на територията на Ливан, съобщи АП.