Калининградска област е най-милитализираната част на Европа, а Русия продължава да засилва военната си мощ. За това предупреди президентът на Полша Анджей Дуда в слово в норвежкия институт „А. Нобел”.

Последните събития в Украйна и Грузия са довели до това, че нашата част от света и Европа е престанала да бъде безопасна, смята Дуда, който добавя като фактор и агресивните действия от страна на Русия.
„Именно под формата на значително засилване на военната мощ”, посочва полският президент. Той изброява и примери с агресивните маневри близо до границите на страните от НАТО, учения с използването на ядрено оръжие и инцидентите над Балтика.

Затова и нашите опасения за сигурността и свободата на нашите страни имат основания, подчертава Анджей Дуда, който аргументира поканата съм съюзниците от Алианса, за да се демонстрира, че нито една страна от НАТО не трябва да бъде атакувана.

"Като президент на страна, която се намира в непосредствено съседство с Руската федерация, аз бих искал отношенията с тази огромна страна, с огромен потенциал и в икономиката, да бъдат възможно най-добри, посочва Анджей Дуда, но допълва:

„Едновременно с това и имайки предвид нашия исторически опит, ние не можем спокойно да приемем очевидното нарушаване на международното право.”

Полският президент отново настоява, че Полша не желае установяването на нова Студена война.

„Диалог с Русия е нужен и ние сме длъжни да го провеждаме, но само от позицията на НАТО”, смята Дуда, според когото само при това положение този диалог ще има партньорски характер и сериозно отношение от страна на Русия.