Има многобройни случаи, в които индийското правителството и неговите съюзници са оказвали натиск или са тормозили медии, които са заемали критична позиция. Това се съобщава в доклад на годишната оценка на правата на човека към Държавния департамент на САЩ, предаде "Ройтерс". 

Например в началото на 2023 г. отделът за данъци върху доходите претърси офисите на BBC в Ню Делхи, след като BBC пусна документален филм, който критикува премиера Нарендра Моди. Индийското правителство отрече търсенето да е отмъстително.

Репортери без граници класираха Индия на 161 от 180 държави в своя индекс за свобода на пресата през 2023 г.Това е най-ниската позиция на страната досега.

Докладът също установи "значително" малтретиране и атаки срещу малцинства, журналисти и несъгласни гласове както в североизточния щат Манипур, така и в останалата част на страната.

В Манипур се водят ожесточени битки между общностите куки и мейтей, след като преди година съдебна заповед предложи привилегиите на малцинството куки да бъдат разширени за сметка на тези на мейтей. При конфликта повече от 200 души бяха убити. В доклада на Държавния департамент се посочва, че над 60 000 души са били разселени между май и ноември 2023 г. 

Индия налага комендантски час в няколко района, засегнати от етнически конфликти

Индия налага комендантски час в няколко района, засегнати от етнически конфликти

Десетки студенти бяха ранени при размирици след протести срещу предполагаемото отвличане и убийство на двама студенти

В оценката на САЩ още се казва, че религиозните малцинства в Индия съобщават за дискриминация, включително призиви за насилие и разпространение на дезинформация.

Моди, който се бори за рекордния трети мандат на изборите, които ще се провеждат до 1 юни, казва, че неговите политика са насочени към всички индийци.

Правозащитни групи твърдят, че климатът се е влошил при управлението на Моди. Те посочват нарастването на езика на омразата, отнемането на специалния статут на Кашмир с мюсюлманско мнозинство, закон за гражданството, който ООН нарича "фундаментално дискриминационен" и разрушаването на мюсюлмански имоти в името на премахването на незаконното строителство.

Припомняме, че опозицията на Моди го обвини в ислямофобски забележки, след като Моди заявил, че опонентите му ще раздадат богатството на хората на "инфилтрирани лица", ако спечелят властта. Коментарите на премиера бяха направени на 21 април по време на предизборен митинг в района Раджастан. 

Въпреки доклада на Държавния департамент обаче политическите анализатори казват, че Вашингтон е сдържан в публичната си критика към Ню Делхи, защото САЩ се надява Индия да е в противовес на влиянието, което Китай придобива в региона.

Индия и САЩ обсъждат засилване на сътрудничеството помежду им

Индия и САЩ обсъждат засилване на сътрудничеството помежду им

Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин се срещнаха с техните индийски колеги

На фона на доклада за правата на човека, сайтът за правни новини Live Law съобщи на 23 април, че съдът в Ню Делхи е удължил присъдата на индийския опозиционен лидер Арвинд Кейривал до 7 май по дело за корупция.

Кейривал, главният министър на територията на столицата, беше арестуван миналия месец във връзка с обвинения в подкупи, свързани с политиката на града за алкохола. Това става седмици преди общите избори.

Индийската федерална агенция за борба с финансовите престъпления разследва твърдение, че политика за алкохол, въведена от правителството на Ню Делхи през 2022 г., е дала неоправдани предимства на частните търговци на дребно.

Впоследствие политиката беше оттеглена. Кейривал, който се издигна на власт като борец срещу корупцията и е най-видният критик на премиера Нарендра Моди, отрече да е извършил нарушение.

Арестът му, който беше на 21 март, предизвика протести в столицата в северния щат Пенджаб, управляван от партия на Кейривал Аам Адми. Протестите привлякоха вниманието на Съединените щати и Германия.

Задържането му обедини 27-партийния опозиционен съюз, наречен "ИНДИЯ", който включва партиите ААП и "Индийски национален конгрес". Проучванията на общественото мнение обаче сочат, че партията на Моди има сериозна преднина на изборите.

Опозиционните партии твърдят, че действието срещу Кейривал е политически мотивирано, но Моди и неговата партия отричат ​​обвиненията и казват, че правоприлагащите органи действат независимо.

Протести срещу арестуван опозиционен лидер седмици преди изборите в Индия

Протести срещу арестуван опозиционен лидер седмици преди изборите в Индия

Премиерът отрече да има политически мотив