Джихадисти от „Ислямска държава" са предприели нова офанзива срещу сирийски бунтовници северно от Алепо. Те завладяват територия близо до турската граница в района, където Турция и САЩ целят да създадат свободна от джихадистите зона. Това съобщава „Ройтерс".

Съобщава се за десетки загинали и от двете страни по време на боевете в и около град Марея. Градът се намира на 20 км южно от границата с Турция. През нощта камикадзета на „Ислямска държава" са взривили четири коли бомби.

Атаката срещу Марея се случва, след като „Ислямска държава" превзела близкото село Ум Хош, което било под контрола на бунтовниците. Информацията е от Сирийския център за правата на човека и от командир на бунтовниците.

Командирът на бунтовниците казва, че това е най-тежката атака на „Ислямска държава" в района в последните месеци. „Има ожесточени боеве", допълва той. Той подчертава, че ситуацията на север от Алепо е лоша.

Базираният във Великобритания център за правата на човека съобщава, че най-малко 25 бутновници и 8 джихадисти са били убити в Марея.