Европейският съюз не трябва да се опитва да накаже Великобритания за решението ѝ да напусне Общността, а Вашингтон трябва да премине към нова форма на влияние върху европейските държави.
Това пише бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в статия за в. "Уолстрийт джърнал"

"ЕС следва да се отнася към Великобритания като към потенциален съотечественик, а не като към беглец от затвора", съветва той и добавя: "Наказването на Обединеното кралство няма да реши въпроса как да функционира общата валута при отсъствието на обща данъчна политика в страни с различен икономически потенциал, или как да се развива един съюз, чиято способност да осъществява общи политически стратегии значително отстъпва на неговите икономически и административни възможности."

Според него днешна Европа е много по-различна от Европа непосредствено след Втората световна война, която вдъхнови отците основатели на ЕС. Те са виждали нещата по начин, който днес изглежда архаичен в доста отношения. Но в същото време са били позабравени и много от онези ценности, в които те вярваха, и които бяха голямата ценност на Европейския проект.

По думите му, днешният ЕС е прекалено погълнат от управлението на структурни проблеми, вместо от осъществяване на целите си.

"Намалява желанието за саможертва и солидарност, което личи на фона на проблеми като глобализацията и миграцията. Но по-добро бъдеще не може да се постигне без някакви жертви в настоящето", изтъква ветеранът на американската дипломация.

Според него американската роля трябва да бъде преразгледана така, че американското лидерство да се осъществява по нов начин, преминавайки от доминиране към убеждаване.