На заседанието на финансовите министри на страните от еврозоната, което завърши тази вечер,  не беше постигнато споразумение по дълговата криза на Гърция, предадоха информационните агенции.

„Няма споразумение от (проведените  разговори - б. р.) Еврогрупата." - съобщи в социалната мрежа Twitter вицепрезидентът  на Европейската комисия Валдис  Домбровскис.

Според него е налице „силен сигнал" към Гърция да се заеме сериозно с преговорите.

Еврогрупата е готова да се събере отново във всеки момент." - коментира вицепрезидентът на ЕК.

Припомняме, на днешното заседание  Гърция беше представлявана от финансовия министър Янис Варуфакис.

Междувременно, на пресконференция след заседанието на Еврогрупата,  директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че фондът очаква от Гърция предложения по програмата за реформи.

„Надяваме се, че гръцките власти ще  използват следващите няколко дни, за да  представят достойни мерки." - коментира Лагард.

На пресконференцията шефът на Еврогрупата Йерун Дийселблум обяви, че групата има готовност за излизане на Гърция от еврозоната.

„Най-голямото ни желание е да запазим Гърция в еврозоната, но ако това се окаже невъзможно, ние сме готови за всякакъв развой на събитията." - поясни Дийселблум.

По думите му, все още има шанс да бъде постигнато споразумение между Атина и международните  кредитори.

Още има възможност да се постигне съгласие. Програмата завършва в края на месеца, затова остава много малко време." - допълни Дийселблум.

От своя страна, на срещата на Еврогрупата Янис Варуфакис заяви, че Гърция е подготвила проект за решение на дълговите си проблеми, който би сложил край на кризата, ако бъде одобрен.

В досегашните преговори между Атина и  международните й партньори нееднократно се стигаше до ситуации, в които заявленията на гръцката страна се разминаваха с оценките на кредиторите.

Очаква се лидерите на страните от еврозоната да се съберат в понеделник, за да дискутират отново гръцката криза.