Великобритания ще остане член на Европейския съюз (ЕС). Това заяви Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Тя направи прогнозата си по време на своята визита в Китай.  Очакванията си за бъдещето на Острова в Общността Федерика Могерини направи в навечерието на парламентарните избори в Обединеното кралство.

„Принадлежността на Великобритания към ЕС ще се запази. Убедена съм, че оставането в Европейския съюз е част от националните интереси на Лондон и пълноправното му членство е част от европейските интереси. Бъдещето на ЕС е да бъде голяма световна сила", добави китайски и европейски студенти в Пекинския университет Могерини.

Изследването на Populus, проведено в периода 1-3 май, дава 34% подкрепа за Консервативната партия и 34% подкрепа за Лейбъристката партия. Двете партии са спечелили по 1% отгоре в сравнение с други проучвания.

Трета е евроскептичната Партия на независимостта с 13% ( -2%), а четвърти са либерал-демократите с 10% ( +1%).

Очаква се 67% от мъжете да пуснат своя вот, а при жените процентът е 63. По възрастова граница 82% от британците над 65-годишна възраст се очаква да си подадат гласа. Най-малък е процентът във възрастовата група 18-24 г. - 48%.

Сегашният британски премиер Дейвид Камерън обеща, че ако остане начело на правителството след утрешните избори, до края на 2017 г. ще бъде организиран референдум за членството на Великобритания в ЕС.