Организиралият атентатите в Норвегия, Андерш Брайвик, е пример за така нар. познат феномен „терорист вълк-единак", според австралийски изследовател, цитиран от АП.

„Те са самотници с няколко приятеля и като цяло предпочитат да действат сами. Комуникацията им с чужди лица се ограничава до насилствени действия и писмени изявления", каза Д-р Рамон Спайдж от университета „Ла Троуб" в Мелбърн.

Той допълни още, че тези личности са социално неадекватни, което ги кара да планират и удрят сами. Според негови проучвания 4 от 5, от този тип терористи, са с диагноза някакъв вид личностно разстройство или обсесивно- компулсивно разстрйство.

Д-р Спайдж е провеждал изследвания на този тип терористи в повече от 15 държави и е открил, че тяхната идеология се задвижва поради желанието за някакво надмощие, ислямизъм, национализъм/сепаратизъм.

Най-често срещаните методи и оръжия, които използват тези хора са: огнестрелни оръжия, взривни вещества, въоръжени отвличания, като основните им цели са цивилни граждани.

"Тези терористи са склонни да създават свои собствени идеологии, които съчетават личното отчаяние и отвращение, примесено с широки политически, социални или религиозни цели," каза той.

Според д-р Спайдж този вид терористи много трудно могат да се идентифицират и спрат преди да ударят.

Припомняме, че Брайвик причини смъртта на най-малко 7 души при взривове в правителствени сгради в центъра на Осло и 86 души, които застреля на остров Ютоья, на 40 км извън столицата.