Вашингтон има договорно задължение да подпомогне Филипините при случай на атака срещу територията на островната страна или срещу въоръжените й сили в Южнокитайско море. По този начин външният министър на Филипините отговори на критики по отношение на подписания със САЩ нов пакт за сигурност, съобщава Ройтерс.

САЩ и Филипините подписаха в понеделник нов 10-годишен договор за сътрудничество в отбраната, позволявайки по-голям достъп на американските сили до местни поделения за разполагане на кораби, самолети, оборудване и войници.

Новият военен договор свидетелства за американския „непреклонен" ангажимент за защита на най-стария си съюзник в Югоизточна Азия, каза президентът на САЩ Барак Обама пред филипински и американски войници, които ще участват във военни учения следващата седмица в база в Манила.

Според взаимния договор за отбрана САЩ ще помогнат на Филипините, ако нашата територия е нападната или нашите въоръжени сили са атакувани в Тихия океан, каза външният министър Алберт дел Росарио.

През 1999 година в дипломатическо писмо САЩ потвърдиха, че Южнокитайско море се разглежда като част от Тихия океан, отбеляза той.

Някои депутати и неправителствени организации критикуваха споразумението, определиха го за неконституционно и че е в полза на САЩ. Те подчертаха, че Обама не е заявил категорично, че САЩ ще защитят Филипините при териториални спорове в Южнокитайско море.

Вчера приключи посещението на Барак Обама във Филипините.