Заповедта за депортиране на сириеца, който се взриви в Германия, е била спряна заради психическите му проблеми. Това обяви на пресконференция вътрешният министър на Германия Томас де Мезие, цитиран от „Гардиън”.

Министърът посочи, че атентаторът от Ансбах е получил статут на бежанец в България. Затова молбата му в Германия е била отказана.

МВР има информация за взривилия се сириец в Ансбах

МВР има информация за взривилия се сириец в Ансбах

Главният секретар обаче отказа да коментира засега информацията

Томас де Мезие каза, че от разследването не могат да бъдат изключени възможни връзки с „Ислямска държава”. Атентаторът обаче е имал психични проблеми и това също може да е било фактор. И двете неща биха могли да допринесат, посочи министърът.

Той подчерта, че разследването е на ранен етап.

Взривилият се сириец в Германия трябвало да бъде върнат в България
Обновена

Взривилият се сириец в Германия трябвало да бъде върнат в България

27-годишният сириец

Нестабилните хора са уязвими на радикализация”, изтъкна още вътрешният министър на Германия.

 Самоубийствен атентат в германския град Ансбах, има пострадали

Самоубийствен атентат в германския град Ансбах, има пострадали

27-годишен сирийски бежанец...

И двата акта на насилие – бомбеният атентат в Ансбах и нападението с мачете в Ройтлинген, ни разтърсиха. Бих искал да съчувствам на роднините, на тези, които са ранени. Те имат нашето съчувствие и се надявам скоро да се възстановят напълно, каза де Мезие.

Той даде подробности относно атентаторът от Ансбах. Извършителят е 27-годишен бежанец от Сирия, който е пристигнал в Германия преди две години. През август 2014 г. е подал молба за убежище.

Като част от процедурата за убежище, имало индикации, че той вече е регистриран като бежанец в други европейски държави. Молбата е била регистрирана в България и Австрия, обясни вътрешният министър на Германия. „Ние се свързахме с българските власти, които ни информираха, че на извършителя е предоставен бежански статут. В резултат на това на 2 декември 2014 г. молбата за убежище е отказана и е наредена депортация за България. Съдът в Ансбах е потвърдил това решение”, посочи Томас де Мезие.

След решението на съда са били предоставени медицински свидетелства, които доказвали, че въпросният човек страда от психологическа нестабилност. В резултат на това заповедта за експулсиране е била спряна. На 13 юли тази година депортацията е стартирана отново и заповедта за депортиране за България била връчена надлежно.

Взривилият се сириец два пъти е правил опит за самоубийство, заради което е прекарал известно време в психиатрична клиника, допълни Томас де Мезие.