Ръководителят на Европейския механизъм за стабилност (ESM) предупреди, че гръцките банки могат да се сринат без трети спасителен план, съобщава „Гардиън".

Припомняме, тази нощ гръцкият парламент одобри нови строги мерки за икономии, което дава възможност на Атина да преговаря с кредиторите за трети спасителен пакет.

Клаус Реглинг заяви пред германската телевизия ARD, че ако всичко се провали, гръцката банкова система ще се срине.

Ако четирите най-големи банки в страната не работят системно, това ще доведе до тежки последици не само за Гърция, но също за цялата еврозона, предупреди той.

Преди германския парламент да гласува трета спасителна програма за Гърция утре, финансовият министър на страната Волфганг Шойбле все още настоява да се прокара предложението му Гърция да излезе от еврозоната временно.

Шойбле изтъкна, че ще поиска от германския парламент зелена светлина за започване на преговори за трети спасителен пакет за Гърция, но все още вярва, че временно излизане на Атина от валутния съюз е по-добра опция.

Стъпка напред сме, изтъкна той пред радио Deutschlandfunk, след като гръцкият парламент прокара искания от европейските партньори пакет с мерки за строги икономии.

„Това е важна стъпка", поясни германският финансов министър и добави, че много икономисти се съмняват, че гръцките проблеми могат да бъдат разрешени без опрощаване на част от дълга. Но според него това не съответства на членството на страна в еврозоната, което означава, че трябва да напусне временно валутния съюз.

Вчера шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард намекна в интервю за СиЕнЕн, че кредиторите за Гърция се приближават към облекчаване на дълга на балканската страна.

МВФ смята, че Атина трябва да получи 30-годишен гратисен период преди да започне да изплаща дълга си.

Лагард е убедена, че Гърция е била на „пътя на устойчивостта" преди 18 месеца. Тя обвинява правителството на СИРИЗА за спиране на строгите мерки за икономии.