Без сражения бунтовниците превзеха либийския град Бани Уалид, смятан за бастион на останалите лоялни на Мауамар Кадафи сили, съобщава „Евронюз", позовавайки се на източник от опозицията.

Опозиционерите обаче съобщиха, че Муамар Кадафи не е открит.

По-рано стотици „опълченци", лоялни на преходното правителство в Либия, се насочиха към град Бани Уалид - един от последните анклави под контрола на Муамар Кадафи.

Противниците на либийския полковник се стичаха към пустинния град от три страни - север, запад и изток. Те настояха силите, верни на Муамар Кадафи, да се предадат. В противен случай бунтовниците са готови на заключителен щурм срещу тях.

Междувременно бе съобщено, че силите на опозицията са обкръжили привържениците на Кадафи в родния му град Сирт, както и военната база в град Сабха в югозападната част на страната, която все още е под контрола на лоялните на сваления либийски диктатор сили.

На този етап местонахождението на Муамар Кадафи и неговите близки остава неизвестно. Предполага се, че членове на семейство Кадафи по пътя си от Триполи в южна посока може да са преминали през Бани Уалид, а някои от тях може все още да се укриват там.

Вчера Националният преходен съвет в Либия съобщи, че разполага с данни за местонахождението на полковника Муамар Кадафи. На този етап обаче те отказват да дадат повече подробности.

Припомняме, резиденцията на Кадафи край столицата беше пленена в края на месец август, а окончателно въстаниците „сложиха ръка" и над Триполи на 5 септември.

Гражданската война в Либийската Джамахирия продължава от средата на месец февруари. Междувременно редица страни признаха Националния преходен съвет за единствената легитимна власт в страната.