Турският премиер Ахмет Давутоглу е предупредил САЩ и Русия срещу „неприемливата" военна и политическа подкрепа за сирийските кюрдски сили, сражаващи се с „Ислямска държава" в Сирия, информира „Гардиън".

По-рано Турция привика посланиците на САЩ и Русия във връзка със снабдяването с оръжия и подкрепата за сирийските кюрдски сили в тяхната битка с джихадистите.

„Ние имаме ясна позиция. Тази позиция беше представена пред САЩ и Русия. Турция не може да приеме каквото и да е сътрудничество с терористични организации, които водят война срещу нея", изтъкна Давутоглу.

Турското външно министерство обяви по-рано, че посланиците на САЩ и Русия са били привикани във ведомството, за да им бъде предадена позицията на Турция относно Партията на демократичното единство, основното политическо представителство на кюрдите в Сирия.
„Необходимите предупреждения бяха направени", допълниха от турското външно министерство.

Турция определя Партията на демократичното единство като сирийски клон на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Кюрдските бойци в Сирия контролират обширни части в Северна Сирия близо до турската граница, където те в продължение на месеци са ангажирани в тежки сражения с „Ислямска държава".

Според Давутоглу има „органична връзка" между ПКК и Партията на демократичното единство.
„Ние знаем, че някои от тези, които избягаха от (турските) операции срещу ПКК в Северен Ирак, се присъединиха към Партията на демократичното единство в Сирия. Ние имаме ясна позиция срещу терористичните организации, които водят война срещу Турция. Ние имаме същото отношение срещу техните разклонения", изтъкна турският премиер.

Той предупреди САЩ и други турски съюзници срещу каквото и да било сътрудничество с Партията на демократичното единство.
"Точно както САЩ и други приятелски съюзници се сражават срещу свързани с „Ал Кайда" групировки, Турция е решена да се бори срещу ПКК и нейните разклонения", подчерта Давутоглу.

Турският премиер заяви, че никой не може да гарантира, че боеприпасите, с които се снабдяват сирийските кюрдски групировки, няма да се окажат накрая в Турция.
„Ние никога няма да позволим оръжейните запаси в Сирия да бъдат вкарани в Турция", завърши Ахмет Давутоглу.