Отлага се доставката на 30 самолета Sukhoi Superjet 100 (SSJ-100) за индонезийската компания Kartika Airlines, съобщава „Новости".

Това е следствие на вчерашната катастрофа на руския лайнер по време на демонстративен полет на индонезийския остров Ява.
Припомняме, сред загиналите на борда е бил и оперативният директор на Kartika Airlines капитан Аан Хусанди Виганда.

Индонезийският регионален авиопревозвач Kartika Airlines и „Граждански самолети Сухой" сключиха през 2010 година договор за доставка на 30 броя SSJ-100 в базова конфигурация на стойност 1 млрд. долара.
Доставката трябваше да се осъществи в периода 2012-2015 година, като първите лайнери трябваше да пристигнат през септември.

Представител на индонезийската компания е заявил, че за момента се очакват резултатите от разследването на катастрофата.
Ние даваме възможност на екипа на ГСС да разследва причините за инцидента, които биха могли да бъдат проблем в двигателя, в контролната или навигационната система.
За момента сме в неутрална позиция,
заявяват от Kartika Airlines.

Междувременно руският вицепремиер Дмитрий Рогозин съобщи, че според първоначалните изводи на експертите катастрофата е предизвикана от човешка грешка.
Техниката е работила безотказно, така че възможността е някакъв човешки фактор, заявява Рогозин.