Властите в Италия са ужасени от последните информации, които се появиха относно заплахата от либийски емигранти. Според тях около броят на либийците, които се опитват да избягат от „въстаналата" северноафриканска страна, може да достигне до 300 000 души.

Ужасяващата прогноза бе направена от италианския министър на външните работи Франко Фратини, съобщава mignews.ru.

Той поясни, че около 2.5 милиона души са потенциални емигранти от Южна Сахара, ако правителството на Муамар Кадафи падне.

Тревогите на италианците са съвсем основателни, още повече че съвсем наскоро те се изправиха пред същия проблем с бежанци от Тунис.

По думите на Фратини неконтролируемият приток на нелегални емигранти създава редица проблеми, включително финансови и социални.

Припомняме, в началото на седмицата хаосът в Либия предизвика ужас сред ръководствата на страните от Евросъюза, които се „консултираха" относно мерките за предотвратяване на проникването на незаконни емигранти от страните от Африканския континент.

През последните няколко години либийското ръководство успешно изпълняваше ролята си на „единствена бариера" на пътя на емигрантите от джамахирията към Европа.

Особено важна роля за това изиграха военноморските сили на Италия и Либия, заловявайки няколко кораба с бежанци, които впоследствие са изпратени в специални центрове на територията на африканската страна.

В особено уязвима позиция са Малта и Италия, който вече заявиха, че вълната от африкански емигранти в скоро време ще се превърне в „общоевропейски проблем."