Израел шпионира ядрените преговори между световните сили и Иран. Тел Авив използва събраната информация, за да притиска опозицията в САЩ да не се съгласява на ядрено споразумение с Техеран, пише Wall Street Journal.

Според източници на изданието шпионажът е част от кампанията на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, която има за цел да настрои обществеността срещу сключването на ядрено споразумение с Иран.

От една страна САЩ и Израел се шпионират взаимно. От друга страна Израел краде американски тайни и ги предоставя на американски законодатели, за да подкопава американската дипломация, разкри високопоставен американски източник пред авторитетния вестник.

Освен че подслушва, Израел се смята, че събира информация от конфиденциални брифинги и се свързва с дипломатически представители и информатори в Европа.

Информацията излезе на бял свят, след като американското разузнаване прихвана комуникации на израелски официални представители, които са свързани с информация, която може да бъде получена само от тайните преговори за ядрената програма на Иран.

Еврейската държава побърза да опровергае информацията. Израелски източник подчерта, че информацията на източниците е невярна.

Държавата Израел не провежда шпионаж срещу САЩ или други съюзници на Израел. Невярната информация има за цел да подкопае силните връзки между САЩ и Израел, изтъкна представителят.

Иран и световните сили ще подновят преговорите на 25 март.