НАТО извърши нови въздушни удари по цели в либийската столица Триполи, докато на земята силите на Кадафи срещнаха въоръжена съпротива даже в своя бастион, предаде АП.

Новите протести в някои от кварталите на града, както и все по-изостреният недостиг на гориво и стоки от първа необходимост карат опозицията да смята, че полковникът скоро ще се наложи да отстъпи.

В ранните часове на деня местните жители чуха две мощни експлозии от въздушни удари, като все още не е ясно каква е била тяхната цел. Вчера НАТО порази цели в укрепения правителствен квартал на Триполи. В рамките на проведените 52 бойни полета бяха обстрелвани още установки на ПВО в района на столицата и оръжейни складове в близост до обсадения бунтовнически град Мисрата.

По информация на БиБиСи, днес е имало и нов въздушен удар срещу Брега. Държавната телевизия съобщава за 16 загинали и 40 ранени.

Антиправителствен активист от Триполи съобщи, че през седмицата в три квартала са избухнали протести, които са прераствали в престрелки със силите за сигурност. Информацията за изстрели в столицата беше потвърдена и от чуждестранни журналисти, които са чули гърмежите от хотела си.

В началото на размириците в Либия също имаше протести в Триполи, но те бяха смазани, след като наемници в автомобили започнаха да разстрелват безразборно събралите се тълпи от хора.

В Триполи се усеща сериозен недостиг на гориво. Хората чакат с дни на опашки пред бензиностанциите. Цените на някои лекарства и хранителни продукти скочиха няколко пъти през последните седмици

Дипломатическият натиск върху Кадафи също се засилва. Във Вашингтон делегация на опозицията се срещна с представители на американските власти в Белия дом, като се смята, че те ще поискат ново и по-модерно въоръжение.

Междувременно прокуратурата към Международния криминален съд оповести, че ще бъдат издадени заповеди за ареста на някои либийски ръководители по обвинения в масови убийства и гонения. Очаква се и Муамар Кадафи да бъде сред тях.