Сили, верни на либийския лидер Моамар Кадафи, напредват в източната част на страната, като са достигнали град Брега, съобщава БиБиСи. В техни ръце е петролният терминал, който преди дни беше завзет от противниците на режима и подкрепящи ги военни.

Междувременно АП съобщи, че друг източен либийски град - Аджедабия, е под обстрел на силите на Кадафи. По информация на агенцията два военни самолета атакуват града, намиращ се на 750 километра от столицата.

БиБиСи съобщава, че в близост до резиденцията на Кадафи в Триполи е избухнал камион-цистерна. Не се съобщава за жертви. Преобърнатият камион е обхванат от пламъци, от които се носи черен дим.

Около избухналата цистерна са се събрали стотици поддръжници на Кадафи, които скандират лозунги в подкрепа към „водача на либийската революция". Демонстрантите са обградени от полицаи, военни и въоръжени цивилни граждани.

По-рано стана ясно, че два американски щурмови кораба - "Киърсарадж", който може да пренася 2 000 морски пехотинци, и "Понс", преминават през Суецкия канал на път за Средиземно море.

Вчера САЩ обявиха, че прехвърлят кораби и самолети близо до Либия. От Белия дом уточниха, че корабите се предислоцират с оглед на евентуална хуманитарна операция, като успоредно с това подчертаха, че не е изключен нито един от възможните варианти за действие.