600 000 души са избягали от Либия от започването на безредиците в северноафриканската страна. Повечето от тях са потърсили спасение в съседните Тунис и Египет. Чад и Мали също са приели голям брой имигранти от Джамахирията.

Данните оповестиха от Световната организация по миграцията, цитирани от "Liberation".
Въпреки помощта, която редица страни оказват на Либия, хуманитарната ситуация в страната се задълбочава.

В понеделник самолет, изпратен от Върховния комисариат на ООН за бежанците, пристигна в Бенгази. С него е било изпратено оборудване за изграждане на медицински палатки в града. Това е първият подобен полет на организацията, който пристига в контролирания от бунтовниците в Либия град.

Същевременно кораб на Световната програма за храни на ООН пренесе в Джамахирията 500 тона хранителни продукти, три линейки и медицински стоки. Те ще помогнат на бедстващото население в Мисрата. Това е вторият кораб на организацията, който акостира в третия по големина град в Либия. Дни наред районът е обект на нападения от страна на правителствените войски и ракетен обстрел.

Голям брой жилищни сгради и други постройки са сринати при атаките в града. Мащабни части от града са без електричество и вода.

Дойче веле съобщи, че федералният министър на отбраната Томас де Мезиер е потвърдил готовността на Германия да подсигури военно хуманитарни акции на ООН в Либия. След разговорите си с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, той е посочил, че страната ще реагира положително на съответна молба от страна на организацията.

В средата на април Европейската комисия обяви, че ще отпусне допълнителни 10 милиона евро в подкрепа на евакуацията на чужденци от Либия, основно от района на Мисрата.
Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева коментира, че с всеки изминал ден все повече чужденци напускат африканската страна, за да се отдалечат от районите на сраженията.