Държавната телевизия в Триполи показа видеозапис на среща на либийския лидер Муамар Кадафи с водачи на местни племена, което е доказателство, че Кадафи е жив, съобщават световните медии.

Кадафи не се е появявал пред публика от момента на смъртта на един от синовете си и тримата си внука. Срещата се е провела в един от хотелите в Триполи. Датата на видеозаписа не може да бъде точно установена. Британски телевизионен канал не изключва това да са стари кадри.

През нощта на 30 април в резултат на въздушни удари на НАТО в Триполи загина синът на Кадафи Сейф ал-Араб, както и трима непълнолетни внуци на либийски лидер. Тогава медиите лансираха тезата, че Кадафи може да е убит. Представителят на обединеното командване на НАТО италианският генерал Клаудио Габелини посочи, че за местонахождението и състоянието на Кадафи не е известно нищо.

Представителите на Алианса подчертаха тогава, че не са си поставяли за цел да убиват Кадафи. Последните действия на военните сили обаче говорят друго. През нощта на 10 май Триполи беше подложен на най-мощната бомбардировка от началото на операцията на 19 март. Върху резиденцията на Кадафи бяха хвърлени не по-малко от 8 снаряда.