Британският премиер Дейвид Камерън заяви преди срещата в Швеция, че демократично избраните европейски лидери трябва да са тези, които да избират председателите на Европейската комисия и други институции, а не те да бъдат налагани от Европейския парламент. Това заяви той във връзка с кампанията си да "спре" Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК, която срещна широка подкрепа в Европа.

Той проведе няколко телефонни разговора преди срещата. Премиерът е разговарял с италианския и унгарския си колеги Матео Ренци и Виктор Орбан. По-рано Ренци заяви, че Юнкер е само един от кандидатите за поста, но не и единствената кандидатура. Същото заяви и шведският премиер. Унгария също не подкрепя Юнкер.

Камерън получи подкрепата на шведския си колега Фредрик Райнфелд, след като той призова германския канцлер Ангела Меркел да оттегли подкрепата си за Жан-Клод Юнкер като кандидат за поста шеф на Европейската комисия. Тримата политици се срещнаха тази вечер с премиера на Холандия Марк Рюте в Харпсунд, Швеция.

Юнкер заявява, че трябва да получи поста на базата, че той е кандидат на Европейската народна партия, а тя именно спечели най-много места в новия Европейски парламент. Шведският премиер оспори дали това е правилният начин за избор на президент на Европейската комисия.

Юнкер е архитект на еврото през 90-те години на XX век и твърдо го защитава по време на кризата. Камерън смята, че следващият президент на ЕК трябва да бъде някой, който е „открит, конкурентен и гъвкав, а не човек от миналото".