Китай се надява да види обединен Европейски съюз, в който Великобритания играе значима роля в насърчаването на китайските отношения със съюза.

Това заяви президентът на комунистическата държава Си Дзинпин пред британския премиер Дейвид Камерън, призовавайки индиректно страната да остане част от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Великобритания е член на ЕС от 1973 година. Камерън поде кампания за предоговаряне на отношенията с ЕС. Лондон е запланувал референдум дали Обединеното кралство да остане в рамките на съюза. Допитването трябва да се проведе преди 2017 година.

Китай по принцип не коментира такива въпроси в други страни, тъй като го разглежда като намеса във вътрешните дела. Но Пекин е обезпокоен какво ще стане с търговските отношения с Великобритания, ако напусне ЕС и също така това може да доведе до контрабаланс в полза на САЩ, смятат дипломати.

Дзинпин заявил пред британския премиер, че ЕС е стратегически партньор на Китай и също най-големият търговски партньор, съобщава китайското външно министерство.

„Китай се надява да види просперираща Европа и обединен ЕС, и се надява, че Великобритания, като важен член на ЕС, може да играе дори по-позитивна и конструктивна роля в насърчаване задълбочаването на развитието на отношенията между Китай и ЕС", допълва ведомството, цитирайки думите на Си Дзинпин.

Си е на първа държавна визита във Великобритания. Той е първият китайски президент, който посещава островната държава през последните 10 години.