Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде по-внимателен, след като информация се разпространи, че приложението за съобщения е било използвано за набиране на въоръжените мъже, които нападнаха концертна зала близо до Москва, предава "Ройтерс".

Telegram, която сега е базирана в Дубай, е основана от Павел Дуров, който напусна Русия през 2014 г., след като загуби контрол върху предишната си компания. 39-годишният Дуров, роден в Русия, живее в Дубай и има двойно гражданство на Обединените арабски емирства и Франция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред руския медиен сайт Life, че няма планове за блокиране на приложението за съобщения, основен разпространител на новини в Русия и по света, но че Дуров трябва да бъде по-внимателен.

"Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров, защото този уникален и феноменален ресурс от технологична гледна точка, който всъщност е израснал пред очите на нашето поколение, все повече се превръща в инструмент, използван за терористични цели", каза Песков.

Държавната информационна агенция РИА каза, че нападателите са били вербувани чрез радикален канал в Telegram, принадлежащ на групировката "Ислямска държава Хорасан" (ISIS-K).

Състоянието на Дуров се оценява на 15,5 милиарда долара от Forbes.

ISW: Бум на държавните репресии срещу живеещи в Русия таджики

ISW: Бум на държавните репресии срещу живеещи в Русия таджики

Кремъл търси изкупителна жертва