Официални представители на САЩ и Куба обявиха, че първият ден от историческите преговори в Хавана е преминал добре, въпреки че имат разногласие по отношение на миграционните политики преди разговорите за възстановяване на дипломатическите отношения, съобщава „Франс прес".

Всяка от страните приветства първия ден от двудневните разговори като продуктивен и конструктивен, макар че имат несъгласия относно имигрирането на кубинци в САЩ.

Това е първата среща в Хавана от обявеното през декември решение от страна на американския президент Барак Обама и кубинския лидер Раул Кастро да се нормализират отношенията.

Роберта Джейкъбсън, помощник държавен секретар на САЩ, отговарящ за американската политика в Латинска Америка, стана първият високопоставен американски политик, стъпил на кубинска земя от 1980 година, след като кацна в Хавана около обяд в сряда.

Тя се срещна с кубинските си колеги на работна вечеря. Преговорите бяха насочени към възможността за отваряне на посолство в Хавана и Вашингтон съответно, обяви американски представител.

Във Вашингтон американският държавен секретар Джон Кери обяви, че двете страни имат много работа преди да успеят да нормализират отношенията си, които са замразени от 1961 година.

Куба беше представяна от Джозефина Видал, главен дипломат за САЩ към външното министерство на страната.

Видал каза след първия ден, че Куба иска нормални отношения със САЩ на широка основа, но също и в областта на имиграцията. Тя критикува миграционната политика на САЩ, тъй като според нея поощрява „изтичането на мозъци".

САЩ дават на кубинците, които стъпят на американска земя бърз достъп до постоянно гражданство.

На днешните разговори САЩ ще поискат от Куба да акредитира американски дипломати, да премахне ограниченията им за пътуване на острова, също така безпрепятствени доставки за американската мисия и премахване на ограниченията за броя на дипломатите.