По време на разговори в Сочи руският външен министър Сергей Лавров поднесе няколко подаръка на държавния секретар на САЩ Джон Кери, включително краснодарски домати и картофи. Това съобщи заместник-директорът на пресцентъра към външното министерство на Русия Мария Захарова, цитирана от Интерфакс.

Лавров подари на Кери краснодарски домати и картофи, написа тя във „Фейсбук", допълвайки, че е в отговор на подобен подарък на Кери за Лавров през миналата година.

През януари 2014 година Кери приятно изненада своя руски колега. По време на среща в Париж във връзка с подготвяне на мирна конференция за Сирия в Женева Кери подари на Лавров картофи от щата Айдахо. Руската делегация върна жеста на американския държавен секретар като подари на Дженифър Псаки от американската делегация традиционна руска ушанка в розов цвят.

Захарова добави, че руската страна е подарила на Кери и тениска със символи на победата на Съветския съюз през Втората световна война.

От своя страна „ръководителят на Държавния департамент даде на руската страна списък с цитати от руски медии, които според него не отразяват реалния потенциал на мащабните отношения между САЩ и Русия, които по думите му се нуждаят от подобрение", добави представителят.

Малко по-късно прессекретарят на американското посолство в Москва Уил Стивън съобщи, че Кери е подарил на Лавров портфейл.

По-рано двамата дипломати участваха в церемония по полагане на венци в памет на загиналите във войната срещу нацистка Германия, предаде ТАСС. Церемонията се състоя на Задгаровия мемориален  комплекс в Сочи, изграден през 1985 г. в чест на 40-годишнината от победата във Великата отечествена война. След това Кери и Лавров проведоха разговори за Сирия, Иран, Украйна и отношенията между двете държави.

След 4 часа преговори държавният секретар на САЩ започна срещата си с Путин в резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи, съобщава Интерфакс. Към тях се присъедини и Лавров.

Преди да започнат разговорите между Путин и Кери руският външен министър Сергей Лавров беше попитан от журналисти как са преминали преговорите с американския дипломат. „Чудесно", отговори лаконично Лавров.