Лоялни на Муамар Кадафи войски започнаха мощна контраофанзива срещу част от градовете, които паднаха под контрола на бунтовниците, съобщи „Ройтерс". Последните събития в страната засилват страховете на наблюдателите, че бързата смяна на властта (както това стана в Тунис и Египет) няма да се осъществи и Джамахирията ще затъне в гражданска война.

Полковникът успя да реорганизира силите си след като опозицията установи контрол над някои от основните градове на изток и сега отговаря на удара чрез редовната армия, африкански наемници, танкове, артилерия и авиация. Срещу него е голяма част от градското население на изток, някои племена и част от военните, които също са добре въоръжени след разграбването на военните складове.

Кадафи беше категоричен във всичките си интервюта и медийни изяви до този момент, че се бори срещу терористи, свързани с „ал-Кайда" и призова западните държави да не се месят.В интервю за "Франс 24" той сравни действията на армията си с тези на израелците в Ивицата Газа, където също се наложила употреба на танкове срещу екстремистите.

Държавните медии изпълняват ролята на пропагандни центрове, като лъжлива информация за решителни победи на изток предизвика масова еуфория в Триполи вчера сутринта. Днес Джадула Азус ал-Талхи, бивш премиер от 80-те години, призова в телевизионно обръщение бунтовниците да седнат на масата за преговори. Опозицията отхвърли призивите му, като за пореден път подчерта, че не може да се провеждат разговори, докатоКадафи е на власт.

След интензивните сражения в неделя бунтовниците съобщиха, че са отбили атаки в Зауая, западно от Триполи, както и в Мисурата на изток. "Ал-Джазира" съобщава за нови сблъсъци в Мисурата, като на този етап армията не може да овладее града.

Интензивният артилерийски обстрел принуди опозиционните бойци да напуснат Бин Джауад и да се изтеглят към пустинята. Армейски полковник, минал на страната на бунтовниците, каза пред АП, че бойците му имат нужда от подкрепления.

В бастиона на опозицията Бенгази ентусиазмът също изглежда повехнал, съобщи кореспондент на „ал-Джазира". Местните коментират, че проправителствените сили може би нарочно са се изтеглили към Сирт, за да вкарат в капан бунтовниците. Всички млади хора са на фронта, няма кой да пази града", коментира един от жителите на Бенгази. Голяма част от ранените в болниците всъщност са пострадали от собствнеите си оръжия, защото нямат никаква военна подготовка.

Жителите на ключовото нефтено пристанище Рас Лануф масово напускат града с автомобилите си от страх, че скоро и там може да избухне сражение. Кореспонденти в града коментираха, че хората качват на возилата всичката покъщнина, която могат да носят. Днес Рас Лануф отново беше ударен от въздуха.

Междувременно хуманитарната ситуация по границата на Либия с Тунис продължава да бъде сериозна, въпреки международната хуманитарна акция. Над 200 000 души са избягали от Джамахирията, като все повече либийци търсят убежище в чужбина.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун назначи бившия министър на външните работи на Йордания Абдел Илах ал Хатиб за свой специален представител за диалог с режима на Муамар Кадафи. Хатиб ще пристигне в Триполи начело на хуманитарна мисия на ООН.

По данни на Международната организация за миграцията, 160 млн. долара ще бъдат необходими за покриване на нуждите на вече напусналите Либия, както и на тези, които остават блокирани в Джамахирията. Днес ООН ще започне събирането на първите 49 млн. долара, предназначени за 65 000 чуждестранни работници.

Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса призова Кадафи да се помири с народа си, като обаче отбеляза, че народът едва ли ще го приеме.

Италианският външен министър Франко Фратини заяви в Рим, че страната му е установила "дискретни контакти" с опозицията с цел да бъде постигнат политически консенсус. Фратини посочи, че Рим има традиционно по-голямо влияние в Джамахирията в сравнение с останалите западни страни.

"Евронюз" съобщи, че либийските бунтовници са освободили британския "дипломатически екип", който заловиха в края на миналата седмица в източната част на страната. В рамите на деня опозиционни бойци ще опитат да си върнат Бин Джауад, който е разположен на ключовата брегова магистрала, която води до родния град на Кадафи Сирт. Бунтовниците са си поставили за цел неговото овладяване.