Държавните и правителствените ръководители от ЕС на срещата на върха в Брюксел на 17-18 април ще обсъдят въпросите от външнополитическия дневен ред по време на работна вечеря в сряда вечерта, съобщи Европейският съвет.

Обсъждането на темата за Украйна ще бъде предшествано от реч на украинския президент Володимир Зеленски, предавана чрез видеовръзка, уточниха от АФП.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пише в писмото си с покана до европейските лидери за срещата на върха, че по отношение на Украйна има "спешна необходимост от увеличаване на нашата военна помощ, особено на средствата за противовъздушна отбрана".

В същото време предния ден високопоставен служител от щаба на Европейския съвет заяви пред репортери: "Ще има параграф за Украйна с много ясно послание да ѝ се помогне с доставката на системи за отбрана (ПВО)". Според него последните събития са показали колко е важно да се предостави допълнителна подкрепа по отношение на отбранителните системи, като се имат предвид ударите по енергийните съоръжения на страната.

"Лидерите със сигурност ще обменят мнения по този въпрос", каза той на въпрос за доставките на ПВО за Украйна.

Лидерите на ЕС ще направят преглед на ситуацията в Близкия изток. "Ангажиментът ни да работим с партньорите за прекратяване на трагичната криза в Газа чрез незабавно прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, както и спешно увеличаване на безпрепятствената мащабна хуманитарна помощ за Газа, остава решаващ", подчерта Шарл Мишел.

Освен това той изтъкна, че е необходимо "да осъдим неотдавнашното нападение на Иран срещу народа на Израел и да се обединим в призива си към всички страни да проявяват максимална сдържаност, да спазват международното право и да избягват действия, които биха могли да увеличат напрежението".

Ядрен чадър: Защо Западът защити Израел, но не желае да го стори за Украйна

Ядрен чадър: Защо Западът защити Израел, но не желае да го стори за Украйна

Прогноза на специалисти

"Трябва също така да разгледаме положението в Ливан, като признаем трудните обстоятелства, пред които е изправен, и да потвърдим нашата силна подкрепа в този критичен момент", се казва в писмото-покана на председателя на Европейския съвет.

Лидерите на ЕС трябва да обсъдят и отношенията с Турция. Очаква се "стратегическият дебат за Турция" да се основава на "стратегическия интерес за развитие на взаимноизгодни отношения на сътрудничество". "Укрепването на тези отношения следва да допринесе и за стабилна и сигурна среда в Източното Средиземноморие", пише ръководителят на Европейския съвет.

Предвижда се вторият ден от срещата на върха в четвъртък да бъде изцяло посветен на икономически въпроси. Беше обявено, че основната тема на срещата ще бъде конкурентоспособността на Европейския съюз.

Европейски служител, говорил пред журналисти, определи позициите на този дебат по следния начин: "вътрешен пазар, финансиране, индустриална политика, научни изследвания и иновации".

Словакия няма да пусне Украйна в НАТО

Словакия няма да пусне Украйна в НАТО

Братислава обаче подкрепя присъединяването ѝ към ЕС

"Предстоящата ни среща ще се съсредоточи върху подобряването на нашата конкурентоспособност. Отдавна трябваше да се сключи ново споразумение за конкурентоспособността и да се очертаят нови перспективи.

Този решителен и незабавен отговор е от първостепенно значение за гарантиране на нашия просперитет и глобално лидерство", обърна се Мишел към европейските лидери.

Той смята, че ЕС трябва "колективно да преодолее разликата в икономическия растеж и иновациите в сравнение с нашите световни партньори и да защити нашата икономическа, индустриална и технологична база".

На среща с чешкия премиер, Байдън напомни на Конгреса за Украйна

На среща с чешкия премиер, Байдън напомни на Конгреса за Украйна

Петр Фиала ще се срещне с депутати на Капитолийския хълм във вторник

Мишел предложи "да се определят оперативни цели за ключови сектори".

Най-важният от тях е единният пазар, чийто потенциал трябва да се използва пълноценно, заяви председателят на Европейския съвет. Мишел изтъкна също, че инвестициите в стратегически сектори играят жизненоважна роля за повишаване на конкурентоспособността и "в този контекст комбинацията от частно и публично финансиране е от съществено значение".