Над 70 страни призоваха Сирия да преустанови произволните въздушни удари, при които загинаха хиляди цивилни. Те са поискали от Съвета за сигурност на ООН да попречи на сирийските военновъздушни сили да извършват в бъдеще удари с варелни бомби, съобщават световните информационни агенции.

В адресирано от 70-те страни писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун се подчертава, че сирийските военновъздушни сили периодично бомбардират гъсто населени райони в и около северозападния град Алепо, като стотици хора са загинали в последните седмици.

Писмото е изготвено по инициатива на Белгия, Люксембург и Холандия, а сред подписалите го са САЩ, Великобритания и Франция, но не и Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета за сигурност.

Същевременно постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин съобщи, че Русия ще дискутира по-късно в петък с американските представители в ООН как да се установят отговорните лица за нападенията с химическо оръжие в Сирия.

Хлор често пъти се използва като оръжие, но сирийските правителствени сили и опозицията отричат те да го използват. Според САЩ трябва да има механизъм, който да държи сметка за тези атаки и който да е под разпоредбите на ООН, но който може до известна степен да сътрудничи с Организацията за забрана на химическите оръжия.