Брюксел настоя британското правителство да приложи възможно по-скоро решението от референдума за напускане на Европейския съюз.

Това гласи съвместното изявление на председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския парламент Мартин Шулц, на Европейския съвет Доналд Туск и на премиера на Холандия Марк Рюте след специална среща в Брюксел, съобщава кореспондентът на БНР в белгийската столица. 

Това е безпрецедентна ситуация, но в отговора си сме единни, подчерта Юнкер, представяйки съвместната позиция. 

"Съюзът от 27 държави ще продължи. Обвързани сме заедно от историята, географията, общия интерес и желанието да развиваме сътрудничество на тази основа", изтъкна Юнкер.

Колкото и болезнено и да е, очакваме от правителството да изпълни възможно по-скоро желанието на британския народ, добави Юнкер. 

"Всяко забавяне излишно ще удължи несигурността. Готови сме бързо да започнем преговори с Обединеното кралство по условията за неговото оттегляне от Европейския съюз", изтъкна още шефът на Европейската комисия.

На въпрос на британска журналистка, не е ли референдумът началото на края на Европейския съюз, Жан-Клод Юнкер отвърна само "благодаря" и напусна пресконференцията.