Западът да вземе под внимание всички налични инструменти, за да помогне на Украйна, включително изпращане на отбранителни оръжия.

Това призова върховният главнокомандващ на въоръжените сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, цитиран от Ройтерс.

Не мисля, че някой инструмент на САЩ или на друга държава трябва бъде изключван", заяви той по време на форум в Брюксел, организиран от Германския фонд Маршал, след като бе запитан дали подкрепя доставяне на отбранително оръжие на Украйна.

Без да споменава Русия, той изтъкна, че срещу Украйна се използват дипломатически, информационни, военни и икономически тактики.

„Ние на Запад, аз смятам, трябва да вземем под внимание всички наши инструменти за отговор. Може ли това да доведе до дестабилизация. Отговорът е да. Също така бездействието може да бъде дестабилизиращо", каза генералът, който е също главнокомандващ на американските сили в Европа.

По думите му разузнаването на НАТО разглежда като „обезпокоително" военното развитие в Източна Украйна и също така е притеснено дали примирието от Минск ще бъде спазено.

Продължаваме да забелязваме безпрепятствено доставяне на оръжие и военна техника, изтъкна той.

Брийдлав коментира и други теми.

По отношение на заплахите на „Ислямска държава" към американски войници, той отговори: Всеки път когато „Ислямска държава" губи на бойното поле, прибягва до медиен удар".

Припомняме, вчера групировката "Ислямска държава" публикува списък с имената, адресите и снимките на 100 американски военни. Джихадистите призоваха своите поддръжници в САЩ да убият включените в него.