Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз няма да се отрази на срещата на върха на НАТО през следващия месец. Това обяви американският държавен секретар Джон Кери, прогнозирайки, че НАТО дори щяло да бъде по-силно в бъдеще, съобщава „Ройтерс”.  

Британците гласуваха в референдум в четвъртък да напуснат ЕС, хвърляйки в смут световните финансови позари и световните лидери. Американският президент Барак Обама и много други световни лидери призоваваха Великобритания да остане в Общността.

„Ние имаме високи очаквания за много полезна среща на НАТО и важни резултати”, коментира Кери за срещата на високо равнище на НАТО във Варшава, която ще се проведе на 8 и 9 юли, като допълни: „Това няма да се промени нито на йота вследствие на състоялото се гласуване.”

Кери, който е на извънредна обиколка в Брюксел и Лондон с цел да успокои съюзниците на САЩ след решението на британците, напомнил, че 22 европейски държави, включително Великобритания, са част от НАТО.

В Брюксел Кери се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителя на външната политика на ЕС Федерика Могерини.

„След като Обединеното кралство реши да напусне Европейския съюз смятам, че НАТО става още по-важно като платформа за сътрудничество между Европа и Северна Америка, но също за сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността между европейските съюзници от НАТО”, коментира от своя страна Столтенберг, чиято собствена страна (Норвегия) е в НАТО, но не е член на ЕС.