Независимо от това дали съдиите в Осло утре го осъдят на затвор или му определят психиатрична помощ, норвежкият терорист и масов убиец Андерш Беринг Брайвик ще излежава присъдата си в специално пригоден затвор с висока степен на сигурност.

Припомняме, на 22 юли 2011 г., Брайвик извърши бомбен атентат пред правителствени офиси в Осло, убивайки осем души, след което отиде на остров Ютьоя, северозападно от столицата, където прекарва повече от час в стрелба по участниците в младежки лагер на Партията на труда, убивайки още 69 души, предимно тийнейджъри.

33-годишният екстремист признава за двойната атака от миналата година, при която е убил 77 души. Съдиите обаче се сблъскват с противоречивите становища на експерти. Съдиите от пет области утре трябва да вземат решение дали Брайвик е нормален и отива в затвора или е психично болен и има нужда от психиатрична помощ.

Така или иначе, той ще отиде в най-сигурния затвор в Норвегия - Затворът Ила.

"Ние сме готови да приемем г-н Беринг Брайвик, ако той е осъден на превантивно задържане (затвор) и също така, ако той е осъден на задължителна психиатрична помощ", каза в изявление в сряда управителят на Затвора Ила, Кнут Бяркейд.

Брайвик решен да обжалва, ако бъде обявен за невменяем
Още...

С цел да настанят извършителя на най-смъртоносните атаки в Норвегия след Втората световна война, властите на затвора планират да построят ново крило, за да служи като малка болница, ако е разпоредено Брайвик да се подложи на психиатрично лечение.

Затворът Ила планира да построи малката болница до края на 2013 г., тъй като сигурността на съществуващите психиатрични болници, се счита за недостатъчна, за да го приюти.

Докато Брайвик се намира в затвора, той ще бъде заобиколен от специално обучен персонал на болницата и ще получава медицинска помощ при най-високо ниво на сигурност.

От друга страна, ако той бъде осъден да лежи зад решетките, Брайвик ще получи в Ила килия, подобна на тези, която обитава след арестуването си, където поне в началото ще бъде отделен от другите затворници.

В момента Брайвик има достъп до три помещения, всяко от осем квадратни метра. Едно от тях е за спане, едно - е за физически упражнения с уреди за тренировка и едно е работно място, в което има бюро с лаптоп. Компютърът не е свързан с интернет, за да се предотврати комуникацията му с външния свят, но според таблоида Verdens Gang (VG) той разполага с офлайн версия на енциклопедията Wikipedia.

"Това е като подобрена пишеща машина", обясни пред АФП служител на администрацията на затворите Елен Бйерке. Все още не е известно дали на Брайвик, който твърди, че иска да пише книги, ще му бъде разрешено да задържи компютъра след присъдата му в петък.

През май, VG предизвика обществен ужас, с твърдението, че управата на Затвора Ила планира да плаща на хора, за да правят компания на Брайвик, например да играят шах с него, за да не го подлагат на пълна изолация, тъй като това може да бъде критикувано от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

"Идеята е да се повишат контактите му с управата на затвора, които са натоварени с отглеждането му, да правят физически упражнения с него, да говорят с него", каза още Бйерке.