Групи за защита на околната среда обвиниха ArcelorMittal в "зелена реклама" ден преди пристигането на олимпийския огън във Франция в сряда с факел, изкован с нисковъглеродна стомана от втория по големина производител на стомана в света.

Това обобщи АФП.

Те твърдят, че фирмата, която сама отделя толкова въглероден диоксид, колкото една държава с размерите на Белгия, използва Игрите в Париж, за да подобри имиджа си, въпреки че не изпълнява екологичните си ангажименти.

В нов доклад на правозащитната група SteelWatch се посочва, че през последните три години ArcelorMittal е изразходвала само една трета от 1,5 млрд. долара, които е обещала да инвестира в декарбонизация.

Активистите твърдят, че фирмата връща 22 долара на акционерите за всеки долар, вложен в декарбонизация.

"Въпреки че ArcelorMittal дава приоритет на възвръщаемостта за акционерите и на производството на стомана, базирано на изкопаеми горива, пред действията в областта на климата, тя постоянно се представя за зелен шампион, особено като официален спонсор на тазгодишните Олимпийски игри във Франция, където е осигурила "нисковъглеродна" стомана за олимпийския факел", заявиха групите активисти, сред които е и Fair Steel Coalition.

Френски депутати: Да кажем "не" на английския език на Олимпиадата в Париж

Френски депутати: Да кажем "не" на английския език на Олимпиадата в Париж

Инициатива на парламента в защита на френската култура

ArcelorMittal широко рекламира ролята си в осигуряването на рециклирана стомана с ниски въглеродни емисии за факела и олимпийските пръстени, които ще украсят Айфеловата кула по време на Игрите в Париж през юли и август.

Активисти наскоро обвиниха ArcelorMittal, че преследва декарбонизация на две скорости с проекти за зелена стомана в Канада и Европа, като същевременно продължава да изгражда и използва пещи на въглища в Индия и на други места.

Само на производството на стомана се падат около седем процента от световните емисии на CO2.

Airbnb обяви война на проституцията по време на Олимпиадата в Париж

Airbnb обяви война на проституцията по време на Олимпиадата в Париж

Мерки срещу трафика на бели робини

Говорителка на ArcelorMittal заяви пред AFP, че групата планира да намали емисиите си в целия свят с една четвърт до 2030 г. и да постигне въглеродна неутралност през 2050 г.

Тя заяви, че фирмата е стартирала план за намаляване на въглеродния интензитет на емисиите си в Индия чрез рециклиране на повече стомана и промишлени газове, както и преминаване към природен газ и водород за захранване на доменните пещи.

Говорителката не посочи срокове.

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън потегли към Париж

Той отпътува на борда на кораба "Белем" от пристанището в Пирея