Държавният секретар на САЩ Джон Кери приветства новото начало в отношенията между Вашингтон и Хавана, но подчерта, че между двете страни остават много различия и че пълната нормализация ще бъде продължителен и сложен процес.

На съвместна пресконференция с кубинския външен министър Бруно Родригес в Държавния департамент във Вашингтон Кери изтъкна, че "голяма полза" може да бъде извлечена от насърчаването на пътуванията и свободния поток на информация между двете страни, както и от възобновяването на търговията и облекчаването на семейните визити, съобщава "Ройтерс".

Той обаче подчерта, че САЩ нямат намерение на този етап да променят съществуващите условия на наем по отношение на военноморската база в Гуантанамо, която се намира на острова.

Родригес, който е първият кубински външен министър, който влиза в Държавния департамент от 1958 г., потвърди, че военната база наред с търговското ембарго остава основен проблем за Куба.

Кубинският външен министър отново изтъкна настояването на Хавана САЩ да вдигне 53-годишното ембарго, да върне базата в Гуантанамо и да прекрати усилията за смяна или реформиране на комунистическото правителство и да плати компенсации за щетите, нанесени на Куба и народа й през изминалните пет десетилетия.

Въпреки декаларациите за добра воля и взаимен респект призраците на враждебността от миналото тегнеха над тържественото събитие в Държавния департамент, коментират агенциите.

В по-помирителен тон Родригес благодари на президента Обама за извода му, че американската политика към Куба е била погрешна, за стъпките му досега за облекчаване на санкциите и призивите му към Конгреса да отмени ембаргото.

Родригес също призна, че между двете страни има "дълбоки различия", но наблегна: "Ние твърдо вярваме, че можем и да си сътрудничим, и да съществуваме съвместно по цивилизован начин на базата на зачитането на тези различия".

Кери посочи, че САЩ искат да работят с Куба за подобряването на условията там. Той сравни подобряването на отношенията с Куба с нормализацията на отношенията с Виетнам преди 20 години.