Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който беше една от водещите фигури на кампанията за излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит), е фаворит да наследи Дейвид Камерън като премиер на Великобритания. Това обяви британската букмейкърска къща "Ладброукс", цитирана от "Ройтерс".

Камерън подаде оставка по-рано днес, след като повечето британски избиратели не се вслушаха в призива му да гласуват за оставане на страната в ЕС. 

Залозите за Джонсън да стане премиер са 1 към 1. Следват вътрешният министър Тереза Мей със залог 3 към 1 и правосъдният министър Майкъл Гоув - с 5 към 1. Двамата министри също застанаха на страната на Брекзита в кампанията преди референдума.

Същевременно самият Джонсън коментира, че нищо нямало да се промени в близко бъдеще след Брекзита, но в дългосрочен план Великобритания щяла да спечели от напускането. 

"Ние можем да намерим нашия глас в света отново, глас, който е съизмерим с петата най-голяма икономика на планетата", коментира той и допълни: "Смятам, че сега имаме славна възможност: ние можем да приемаме нашите закони и да нагласим нашите данъци изцяло според нуждите на британската икономика."