Пакистан засили усилията си срещу ислямистките бунтовници и екстремисти, като правителството обяви, че е поело контрол над 182 религиозни училища и са задържани повече от 100 души, съобщава "Ройтерс".

Това е най-голямата операция на Пакистан срещу забранени организации в продължение на години и изглежда е насочена към ислямски социални организации, за които САЩ твърдят, че са фронт за бойни дейности.

Пакистан е подложен на натиск от световните сили да предприеме действия срещу групи, извършващи нападения в Индия, включително "Джаиш е Мохамед", които поеха отговорността за нападението от 14 февруари, в което загинаха над 40 индийски паравоенни полицаи.

Пакистански официални лица твърдят, че операциите са част от дългосрочно планирана дейност, а не отговор на индийскито недоволство, което Ню Делхи нарича неуспех на Исламабад да овладее бойни групи, действащи на пакистанска територия.

Предишни широкомащабни акции срещу анти-индийските екстремисти като цяло са козметични, като забранените групи бяха в състояние да оцелеят и да продължат дейността си.

Пакистан погна екстремистите, обвинени за нападението в Кашмир

Пакистан погна екстремистите, обвинени за нападението в Кашмир

Арестувани са 44 души и лидери на групировката

Вътрешното министерство на Пакистан коментира, че правоприлагащите органи са поставили 121 души в "превантивно задържане" като част от операциите, започнали тази седмица.

Провинциалните правителства са взели под контрола си управлението на 182 религиозни училища, се казва в изявление на министерството.

Как да се прави с медресетата е труден въпрос в Пакистан, дълбоко консервативна мюсюлманска нация, където религиозните училища често се обвиняват за радикализация на младите хора, но са единственото образование, достъпно за милиони бедни деца.

Вътрешното министерство коментира, че други институции от различни групи също са поети, включително 34 училища или колежи, 163 диспансера, 184 линейки, пет болници и осем офиса на забранени организации.

Много забранени групи управляват религиозни училища, за които служители по борба с тероризма смятат, че се използват като основа за набиране на военни последователи.

"Джамаат-уд-Дава", които управляват болници и автопарк от линейки, управлява и около 300 медресета в цялата страна. Правителството на Пакистан забрани групата тази седмица.

Групата се определя като хуманитарна благотворителна организация, но американският Държавен департамент ги обявява за "чуждестранна терористична организация" и я нарича фронт за "Лашкар-е-Таиба", базирана в Пакистан група, обвинена в атаки в Индия, включително нападението в Мумбай през 2008 г. при което загинаха 166 души.

"Джамаат-уд-Дава" коментира действията като несправедливи репресии и заявява, че ще се стреми да противодейства на действията на правителството по съдебен път.

"Цялата нация пита какво е това послание, което правителството иска да изпрати чрез запечатване на социални организации и изгонване на студенти", коментира говорителят им Яхя Муджахид.

Пакистан отдавна използва ислямистки групи, за да преследва целите си в региона, но отрича обвиненията на Делхи, че активно подкрепя бойци, които се борят с индийски сили в части от Кашмир с индийско население.

Най-малко един загинал и 29 ранени при взрив в столицата на Кашмир
Обновена

Най-малко един загинал и 29 ранени при взрив в столицата на Кашмир

Хвърлена е граната на автобусна спирка

На 14 февруяри бе нападнат индийски военен конвой в Кашмир, в който загинаха 44 души, като правителството обвини Пакистан за укриване на бунтовници, извършили самоубийствения атентат.

На 26 февруари Индия извърши въздушни удари срещу кашмирски бойци на пакистанска територия в резултат на ескалиране на напрежението между двете страни, като атаките са насочени към тренировъчен лагер на групата "Джаиш а Мохамад" в Балакот.

Пакистан обяви, че е свалил два индийски военни самолета и че е пленен индийски пилот.

Ден след това, управлението за гражданска авиация на Пакистан обяви, че е затворено въздушното пространство за всички търговски полети.

Осем индийски изтребителя са попречили на 24 пакистански военни самолета да ударят наземни цели в Кашмир, контролиран от Индия, съобщават местни медии.

На 1 март пакистанският външен министър Шах Мехмуд Куреши, предупреди, че война между Пакистан и Индия може да доведе до взаимно унищожение.

В жест за мир, Пакистан обяви, че е освободил индийския пилот, което увеличи надеждите, че напрежението между двете ядрени сили ще се понижи.

Напрежението продължи да ескалира, след като индийски и пакистански войници обстрелваха военни постове и села по милитаризираната граница в спорния Кашмир.

На 4 март Пакистански самолет, за който се предполага, че е дрон, е засечен от индийската противовъздушна отбрана и впоследствие свален от изтребител Су-30МКИ.

ВМС на Пакистан засякоха индийска подводница, която се е опитала да навлезе в пакистанските териториални води.

Индия предупреди Пакистан да очаква сериозен отговор на атаката в Кашмир

Индия предупреди Пакистан да очаква сериозен отговор на атаката в Кашмир

Пакистанска ислямистка групировка пое отговорност за смъртта на 44 военни