Докато йеменските бунтовници Хуси продължават да атакуват кораби в Червено море, сателитни снимки, анализирани от "Асошиейтед Прес", показват нещо, което изглежда като нова писта на входа на ключовият морски маршрут.

Строителството се извършва на остров Абд ал-Кури - участък от земя, издигащ се от Индийския океан близо до устието на Аденския залив. Въпреки това сателитните изображения, показват, че работниците са изписали "ОБИЧАМ ОАЕ" с купчини пръст до пистата, използвайки съкращението за Обединените арабски емирства.

Абд ал-Кури е остров с дължина около 35 километра и около 5 километра в най-широката си точка. Той се намира по-близо до Африканския рог, отколкото Йемен. Изображенията, заснети за АП в понеделник, вторник и сряда, показват превозни средства на различни позиции и активна работа, която се извършва там, вероятно включително асфалтиране на обекта.

В отговор на въпроси на АП Обединените арабски емирства заявиха в четвъртък, че "всяко присъствие на ОАЕ на остров Сокотра се основава на хуманитарни причини, което се осъществява в сътрудничество с йеменското правителство и местните власти".

"ОАЕ остават непоколебими в ангажимента си към всички международни усилия, насочени към улесняване на възобновяването на политическия процес в Йемен, като по този начин напредват сигурността, стабилността и просперитета, търсени от йеменското население", се добавя в него, без да се уточнява.

Йеменското посолство във Вашингтон и Саудитска Арабия, което ръководи коалиция, бореща се срещу хусите, не коментираха информацията.

Пистата, минаваща от север на юг, е с дължина около 3 километра. Писта с такава дължина може да обслужва нападателни, разузнавателни и транспортни самолети и дори някои от най-тежките бомбардировачи.

Този месец е отчетена повишена активност на Абд ал-Кури, включително строителство в северния край на пистата, близо до водата, и движението на тежкотоварни превозни средства.

Това съответства на доклад от миналата седмица на свързания с държавата телевизионен оператор на Абу Даби Sky News Arabia, който твърди, цитирайки анонимен служител на отбраната на САЩ, който казва, че Америка е "укрепила нашата противоракетна отбрана на остров Сокотра" в очакване на бунтовниците да атакуват американски бази. Сокотра е главният остров от веригата Сокотра, на около 130 километра от Абд ал-Кури.

Американските военни казаха на АП, че не участват в строителството на Абд ал Кури, нито има американско "военно присъствие" другаде в Йемен. Специалните сили на САЩ са предприели набези в миналото в Йемен, докато две десетилетия кампания за удари с американски дронове е насочена към местния филиал на Ал Кайда в страната.

Остров Сокотра отдавна е стратегическо пристанище заради местоположението му като ключов търговски път за превоз на товари и енергия, идващи от Азия и Близкия изток към Европа. Съветският съюз някога е използвал Сокотра като място за закотвяне както за своя надводен флот, така и за подводници, когато Южен Йемен, комунистическа нация със седалище в Аден, управляваше острова от 1967 до 1990 г.

През 2018 г. ОАЕ разположиха войски на остров Сокотра, което предизвика спор с йеменското правителство в изгнание. Две години по-късно избухнаха сблъсъци между йеменските сепаратисти, подкрепяни от ОАЕ и други сили там.

Междувременно свързаните с Иран медии и хусите твърдят, без да предоставят доказателства, че емирствата са позволили на Израел да действа и от Сокотра. Израел не е признал никакво присъствие там, а кабинетът на израелския премиер отказа коментар.

Хусите твърдят, че са атакували шест кораба през последните 72 часа

Хусите твърдят, че са атакували шест кораба през последните 72 часа

Групировката също е атакувала два американски разрушителя в Червено море