Външният министър на Полша Витолд Вашчиковски настоя ръководството на Европейската комисия да подаде оставка, тъй като неговата политика не е успяла да съхрани единството на Европейския съюз, имайки предвид решението на Великобритания да напусне блока, съобщава „Ройтерс”.  

Вашчиковски подчерта също така, че някои прерогативи на ЕК следвало да бъдат прехвърлени на Европейския съвет, който се състои от държавните ръководители на страните членки и който за разлика от комисията има демократичен мандат.

Полската евроскептична управляваща партия „Право и справедливост” е в конфликт с Брюксел заради различни проблеми, включително заради опитите за налагане на контрол над конституционния съд, мигрантската политика, политиката по климата и сечите на стари гори.

„Ние питаме, дали това ... ръководство на Европейската комисия, което само преди няколко месеца призова политиците да ... спрат да слушат своите избиратели, има ... право да продължи да функционира, решавайки проблемите на Европа”, коментира Вашчиковски.  

„Според нас, то няма (право да продължи да ръководи ЕК)", заяви той и допълни: „Нови политици, нови комисари трябва да изпълнят тази задача, а на първо място ние трябва да дадем нови правомощия на Европейския съвет, защото той се състои от политици, които имат демократичен мандат.”

През май председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че някои ръководители на страни членки слушали изключително само своите електорати и не развивали „общо европейско чувство”.

„Обикновено в политиката, когато политически проект се провали ... а тук това е политически проект за запазването на европейското единство ... тогава или трябва да промениш правилата на играта, или да дадеш на други политици шанс да подобрят този проект”, натърти полският първи дипломат.

Юнкер също така критикува нежеланието на страните от Централна и Източна Европа, повечето от които се присъединиха през 2004 г., да приемат мигрантските квоти, предложени от ЕК.