Посолството на Полша в Лондон обяви, че е дълбоко обезпокоено от скорошни инциденти, свързани с ксенофобско насилие, насочено срещу полската общност, след като Великобритания гласува за напускането на Европейския съюз, съобщава „Ройтерс”.

Полицията уточнява, че обидни листовки, насочени срещу поляци, са били раздавани в Хънтингтън, централна Англия, а полски културен център в центъра на Лондон е бил нацапан с графити, призоваващи поляците да напуснат страната, в неделя, три дни след гласуването.  

И двата инцидента се разглеждат като расово мотивирани престъпления от омраза, посочват от полицията.

Полското посолство в Лондон изтъква в изявление: „Ние сме шокирани и дълбоко обезпокоени от скорошните случаи на ксенофобско насилие, насочено срещу полската общност и други граждани на Великобритания с мигрантски произход."

„Същевременно, ние бихме искали да благодарим на всички за подкрепата и солидарността с полската общност, изразена от британската общественост”, посочват още от посолството на Полша.

Имиграцията се очерта като една от ключовите теми на кампанията за референдума за ЕС, като тези, които агитираха за излизане на Великобритания, твърдяха, че блокът е позволил неконтролиран брой мигранти да дойдат в страната от Източна Европа.

Полицията уточнява, че са се срещнали с разтревожени поляци, след като обидните листовки били оставени в автомобили и били хвърлени в домове в неделя.

Според местен вестник, на картите пишело: „Напусни ЕС/Без повече полски паразити”.

Графитите по сградата на Полския културен център в Лондон призовавали поляците да напуснат Обединеното кралство.