Поне 24 души са загинали по време на антиправителствените протести в Либия през последните дни, съобщи БиБиСи, позовавайки се на правозащитни организации. Много други са пострадали при сблъсъците между демонстранти и силите за сигурност, става ясно от доклад на „Хюман Райтс Уоч".

Протестите продължиха и днес, като през нощта хиляди хора излязоха по улиците на Бенгази, а според очевидци след вчерашния „Ден на гнева" е бил издигнат палатков лагер в ал-Байда. Според последна информация голям брой затворници са успели да изягат от затвор в Бенгази, а демонстрантите в ал-Байда са поели контрола над града, след като към тях са се присъединили част от местните полицаи.

Сайт близък до сина на Кадафи Сеиф ал-Ислям, съобщи, че националното събрание се е събрало на извънредно заседание с цел да бъдат направени спешни реформи, които да укротят протестиращите.

Случилото се през седмицата е своеобразен прецедент за Либия, където демонстрациите са рядкост.

Според кореспондент на БиБиСи, безредици са избухнали в пет града, но все още не са стигнали в пълния си мащаб до Триполи. Според информацията, която стига до представители на медиите по неофициални канали, силите за сигурност реагират изключително твърдо, като на много места се стреля по протестиращите, а даже на някои болници са отказвани доставки с медикаменти за ранените.

От българското министерство на вътрешните работи съобщиха, че специален екип разработва план за действие в случай на опасност за близо 1 500 българи, които работят в Либия. Според посолството ни в Триполи няма непосредствена опасност за сънародниците ни, като в момента списъкът с телефонните им номера се актуализира.

Днес ще бъдат погребани жертвите от последните сблъсъци, като е твърде възможно да избухнат нови протести. Подобни призиви бяха отправени и в социалните мрежи.

Междувременно, поддръжници на режима проведоха митинг в Триполи. Тълпата посрещна лидера Муамар Кадафи със скандирания „Революцията продължава!" и с обидни реплики към чуждите медии. Работата на чуждестранните журналисти е съпроводена от множество трудности и голяма част от информацията, снимките и видеоклиповете от протестите са дело на самите активисти.

Броженията, обхванали арабските държави, вече костваха постовете на президентите на Тунис и Египет. Причините за масовото недоволство срещу дългогодишните лидери са предимно социални и „ядрото" на протестиращите е съставено от млади хора, които се организират в Интернет.