Руският президент Владимир Путин инструктира да се анализира нивото на заплаха от САЩ за нова модификация на крилата ракета и да се предприемат мерки за подготовка на симетричен отговор, на среща с постоянни членове на Съвета за сигурност на Руската федерация по тази тема, съобщава ТАСС.

"В същото време, имайки предвид новите обстоятелства, възлагам на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и други съответни ведомства да анализират нивото на заплаха, породено от действията на САЩ за страната ни, и да предприемат всеобхватни мерки за подготовка на симетричен отговор", обяснява Путин.

В същото време, според Путин, "Русия все още е отворена за равен и конструктивен диалог със Съединените щати за възстановяване на доверието и засилване на международната сигурност".

Руският президент заявява, че Москва няма да бъде включена в скъпа надпревара с оръжия, въпреки действията на САЩ.

"Ние, както знаете, никога не сме искали, не искаме и няма да се включваме в скъпа, разрушителна надпревара за оръжия", коментира той и допълва, че Русия в разходите за отбрана е "доста скромна, седма, в света след САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Япония."

"Развитието на най-новите, наистина несравними в света системи на най-нови оръжия е причинено и, може да се каже, провокирано от едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана през 2003 г.", отбелязва руският президент.

"Ние просто сме принудени и длъжни, безусловно да гарантираме сигурността на нашия народ и нашата страна. Ние правим това сега и със сигурност ще го правим и в бъдеще", добавя Путин.

"Неведнъж сме изтъквали, че американците са разполагали пускови установки на сушата, на ПРО в Румъния и тяхното предстоящо разполагане в Полша е пряко и съществено, грубо нарушение на Договора за ракетите със среден и малък обсег."

"Американците упорито отхвърлиха това, твърдейки, че наземният МК-41 уж не може да изстреля ракети "Томахоук". Сега фактът на нарушението е очевиден, невъзможно е да се оспорва - те самите говореха за това. И разбира се, възниква въпросът: как сега да разберем какво се намира в Румъния и Полша? "Системи за противоракетна отбрана или ракетни системи с достатъчно дълъг обхват?", коментира Путин.

Той допълва, че ракетните тестове на САЩ само 16 дни след приключването на инициираната от Вашингтон процедура за денонсиране на Договора за INF. "И очевидно е, че това не е импровизация, а стана следващата брънка във верига от събития, които бяха планирани и проведени по-рано. Това само потвърждава валидността на нашите изразени по-рано опасения. По-рано имахме информация, че САЩ са ангажирани отдавна в създаването на оръжия, забранени от Договора за INF. Неведнъж сме посочвали това на нашите партньори."

"Но вместо да поправят тази неприемлива ситуация и да се върнат към спазването на Договора, американците организираха пропагандна кампания за предполагаемо неспазване от страна на Русия на разпоредбите на този договор", обяснява Путин.

"Всичко това не оставя съмнение относно истинските намерения на САЩ: да се отърват от ограниченията, да се освободят и да разгърнете предварително забранени ракети в различни региони на света. Американски политици от много висок ранг и ниво декларират, че разполагането на нови системи може да започне от Азиатско-Тихоокеанския регион, но това засяга и нашите основни интереси, защото всичко това е близо до руските граници", добавя Владимир Путин.

Напрежение в Съвета за Сигурност на ООН

Напрежение в Съвета за Сигурност на ООН

Русия и САЩ си отправиха взаимни обвинения

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви по-рано, че иска разполагане на ракети със среден обсег в Азия сравнително скоро.

Пентагонът заяви, че е изпробвал конвенционално конфигурирана крилата ракета, която удари цел си след повече от 500 км полет, което е първото подобно изпитание след прекратяването на ядрения пакт този месец.

Такива оръжия бяха забранени съгласно Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., от който САЩ се оттеглиха по-рано този месец, както и Русия като реципрочна мярка на действията на САЩ.

По-рано руският външен министър Сергай Лавров, коментира, че САЩ се опитва да разруши глобалната система за контрол на оръжията, за да може да прави каквото си иска без ограниченията на никакви споразумени.

Вашингтон вече се оттегли от Договора за балистични ракети, както и от Договора за елиминиране на ракетите с малък и среден обсег и според Лавров, САЩ се готви да се откаже и от Договора за ограничаване на стратегическите оръжия и този за пълната забрана на ядрените опити.

Руски изтребители изтласкаха изтребител на НАТО, след като се опитал да се приближи до самолета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Пентагонът обяви, че не се притеснява от евентуалното увеличаване на активността на Русия в Арктика и в района на Северния ледовит океан.

Кремъл се похвали, че печели надпреварата за разработване на нови авангардни ядрени оръжия, въпреки мистериозният ракетен взрив миналата седмица в Северна Русия, който причини временен скок в нивата на радиация.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че страната притежава подобна, но по-добра технология от провалилия се руски "Буревестник".

Вашингтон продължава дипломатическите совалки със своите съюзници за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Китай реагира и заплаши с контрамерки, ако САЩ разгърнат ракети със среден обсег на действие в Азия и предупредиха съюзниците на САЩ за последствия, ако разрешат такива оръжия на тяхна територия.

И Русия реагира и обяви, че ще предприеме мерки, ако САЩ разположат ракети в Азия след срива на договор за контрол на оръжията и че очаква Япония да внедри нова американска система за изстрелване на ракети.

През юли Министерство на отбраната на Русия съобщи, че с Китай са провели първия си съвместен въздушен патрул в Азия.

Русия и Китай предупреждават, че САЩ заплашват света с ракети в Азия

Русия и Китай предупреждават, че САЩ заплашват света с ракети в Азия

След тази първа стъпка САЩ могат да ги разположат и другаде по света, и в Европа