България следи с огромна тревога и загриженост случващото се в Ивицата Газа и на Западния бряг. Страната ни остро осъжда терористичната атака на "Хамас" срещу Държавата Израел от 7 октомври миналата година, както и всяка проява на тероризъм. 

Това заяви в петък президентът Румен Радев в телефонен разговор с президента на Държавата Палестина Махмуд Абас, съобщават от президентството.

По време на разговора президентът Радев призова своя колега президента Абас Палестина да окаже подкрепа за усилията за освобождаване на българските моряци на задържания край бреговете на Йемен кораб "Galaxy Leader". Президентът Абас е изразил готовността на Палестина за съдействие в съответствие със своите възможности.

Израел уби десетки при въздушни удари в ивицата Газа

Израел уби десетки при въздушни удари в ивицата Газа

Израелската армия каза, че нейните сили продължават операциите около комплекса Ал Шифа

Страната ни не приема и ситуацията, в която загиват хиляди цивилни граждани, жени и деца, а един милион души в Ивицата Газа са застрашени от хуманитарна катастрофа.

България е част от решението на Европейския съвет от 20 март тази година за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до трайно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ, посочи президентът.

Радев изрази надежда разумът да надделее в името на бъдещето на хората от Палестина и Израел и за намиране на мирно решение на основата на принципа на двете държави, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

32 490 палестинци са убити в Газа от 7 октомври, съобщи Здравното министерство

32 490 палестинци са убити в Газа от 7 октомври, съобщи Здравното министерство

През последните 24 часа има данни за 76 убити и 102 ранени палестинци, съобщи министерството

Абас изрази високата си оценка за традиционно приятелските отношения между България и Палестина.

Той оценява и принципната позиция на България в подкрепа прекратяването на бойните действия в Близкия Изток, освобождаване на заложниците, осигуряване на свободен достъп на хуманитарна помощ за бедстващото население в Ивицата Газа и за търсене на мирно решение на основата на принципа на двете държави.